Трибина СРПС: Разрешење 13 директора школа?

 

Одржана друга трибина СРПС-а: Тражимо оно што је потписано!

 

У склопу припрема за једночасовни штрајк упозорења, на данашњој трибини дискутовано је о модалитетима будућих протеста и о значају рада председника школских синдиката у спровођењу акција.

Сви присутни из Београда, Ваљева, Новог Сада, Руме, Пожаревца, Кикинде и Зрењанина имали су прилике да изложе своја мишљења. Сложили су се да Министарству ПНТР и даље не пада на памет да испуни своје обавезе потписане у Споразуму о прекиду штрајка, већ само купује време, вребајући прилику да опет насамари синдикате. Са друге стране, чланство није спремно на исрпљујуће дуготрајне штрајкове. Зато ће се приступити низу појединачних протеста (у различитим формама), чије се трајање не може прецизно предвидети. Затим ће вероватно доћи до потпуног облика штрајка.

 

tr 2 2

 

Посебно, констатовано је да највећи отпор напорима синдиката пружају многи директори школа, који су (с правом) у синдикатима препознали опасност по њихове фотеље и привилегије. На захтев свих синдиката, од данас су у појединим школама освануле инспекције које, по налогу министра, испитују рад 13 директора школа у Србији. Ако се установи да је истина то што тврде синдикати, ти директори би требало да буду смењени. Ако не буду смењени, то ће значити нешто друго – да је спрега Министарства, школских управа и директора толико јака да им нико у овој држави ништа не може.

 

tr 2 3