Директори и инспекције против синдиката

Извештај Синдиката радника у просвети Србије

Састанак у Министарству просвете, на захтев репрезентативних синдиката, 24. децембар 2015.

(Не)спровођење рационализације у Београду

Састанак је организовало Министарство просвете, на захтев синдиката. Разлог је потпуни подбачај у спровођењу рационализације у Београду.

Присутни: Жељана Радојичић Лукић, помоћница министра за основно образовање, Снежана Марковић, помоћница министра за средње образовање,Снежана Ђурић, секретарка за образовање Београда, Мирослав Стаменковић, руководилац инспекцијских служби у Министарству, Милан Јоксимовић, руководилац ШО Београд, Ружица Брдарић (Независност), Добривоје Марјановић (УСПРС), Слободан Брајковић (СРПС).

Корупција у Школској управи Београд

У Београду, 3450 запослених ради на одређено време, а прераспоређено је само око 400 вишкова, око 600 вишкова је нераспоређено, а не зна се колико њих има са непуним радним временом које би могло да им се допуни.

СИНДИКАТИ: Директори и инспекције су повезани. Инспекције и представници Министарства највише коче. Инспекције су затајиле 100%. На сваки наш допис, инспекције само напишу оно што је најповољније за директоре, раде по принципу пријатељства и договора са директорима и на сваки могући начин оправдавају њихов рад. У Првој београдској гимназији нису испитали претходну ситуацију уназад 3 године него само констатовали тренутну ситуацију и то онако како им је директор предочио. Школа за негу  лепоте: директор не дозвољава колегиници која је технолошки вишак да се запосли. Економско-трговинска школа у Сопоту неће да прими технолошки вишак на место књиговође – прво је директор одуговлачио а затим донео нови правилник који није у складу са нормативима Министарства просвете, по коме кандидати са листе не испуњавају услове за то радно место. Значи, ради се о намерном кршењу закона јер се штити особа која већ две године ради на одређено време на том радном месту. Четрнаеста гимназија: директорка (којој нико ништа не може јер има безрезервну подршку МП) је сакрила вишак радних места од Школске управе и ради са њима шта хоће. Школа за образовање одраслих: директорка је примила своју пријатељицу без конкурса. Синдикати послали инспекцију која то једноставно није хтела да утврђује. Још много случајева…

МИНИСТАРСТВО тврди да нису све инспекције тако лоше. На то су синдикати навели „супротан“ пример – да је један инспектор наложио да се смени директор, а директор се жалио републичкој инспекцији која је налог поништила. И то је доказ да је инспекција максимално корумпирана и да не ради свој посао. ШО Београд не ради свој посао како треба и није ефикасна, јер да јесте и да је министар сменио само 4 директора, ствари би биле сасвим другачије.

Што се тиче унутрашњости, ту је много боља ситуација. За разлику од Београдске, многе школске управе су се активно укључиле у процес рационализације и постигле добре резултате, често јако добре.

Различити ставови две помоћнице министра

На примедбе синдиката да директори чувају места за себе, за рођаке, по вези из Министарства или због новца, помоћница министра СНЕЖАНА МАРКОВИЋ је рекла „да је грешка што директори не могу да запошљавају кога хоће по конкурсу, да вишкови не би требало да се распоређују и да треба да дођу млади људи да унапреде наставу“!

Није ни чудо што директори и инспекције овако раде, кад једна помоћница министра ово изјављује. Уместо да спроводи и брани законитост рада Министарства, за њу је садржај ПКУ „једна грешка“! Тиме она практично даје легитимитет директорима и инспекцијама који, док запошљавају кога хоће, увек могу да кажу да имају подршку помоћнице министра.

ЖЕЉКА РАДОЈИЧИЋ ЛУКИЋ се супротставила овом ставу своје колегинице. Навела је да из искуства у унутрашњости зна да тиме настава не би била унапређена него уназађена, јер кадрови које директори запошљавају нису стручни него долазе пријатељи, кумови и комшије, без критеријума.

На крају састанка, Жељана Радојичић Лукић је преузела на себе да јој синдикати доставе карактеристичне случајеве директора школа који неће да приме вишкове, како би она интервенисала.

Следећа седница биће заказана ускоро.

27.12.2015.

Инфо служба СРПС

Слободан Брајковић, председник