Штрајк упозорења неће бити довољан

Министарка Удовички обмањује просвету

Штрајк упозорења, заказан за 25. фебруар, по свему судећи неће бити довољан, па ће Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) позвати остале синдикате просвете да заједнички приступе радикалнијим облицима штрајка и организацији протеста.

На састанку одржаном у петак, 5. фебруара 2016. године у згради Владе РС, министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички упознала је све председнике репрезентативних синдиката по делатностима са последњом верзијом Нацрта закона о систему плата запослених у јавном сектору.

Овај састанак је озваничио тврдње синдиката просвете да су се Влада РС и Министарство просвете оглушили о захтеве синдиката просвете и да немају намеру да испуне своје обавезе из Споразума потписаног прошле године.

Плате у просвети неће бити повећане

Предложена најнижа основица плате и плата професора у основним и средњим школама, уопште неће бити повећане, већ ће одржати садашњи ниво. Однос између најниже плате и плате професора по платним групама биће  1 : 1.98, што је и садашњи однос плата.

Према томе, обавезе из Споразума који су 27. априла 2015. потписали Влада Републике Србије и репрезентативни синдикати просвете, да ће плате у образовању на основу платних разреда бити повећане – нису испуњене.

Министарка Удовички и даље обмањује

Са овом констатацијом сложила се и министарка Удовички, која је прошле године и потписала Споразум са синдикатима просвете, обавезавши својим потписом Владу на веће плате у просвети.

Уместо тога, добили смо њено закаснело „мишљење“ да су плате у образовању испод сваког критеријума, те да ће Влада, у поређењу са осталим делатностима које се финансирају из буџета, „настојати“ да се плате у образовању нешто повећају!

На основу  поменутог Споразума, Влада РС се обавезала да ће „побољшати материјални положај запослених у образовању.” Међутим, на основу изложене верзије Нацрта закона о систему плата запослених у јавном сектору, може се закључити да је Влада РС обманула и наставља да обмањује запослене у образовању, с обзиром на то да до обећаног побољшања неће доћи.

Обећање – лудом радовање!

На питање СРПС-а, у ком временском периоду може да се очекује да се плате у образовању изједначе са платама у осталим делатностима које се финансирају из буџета, министарка Удовички није могла да да одређен одговор, што за синдикате просвете значи да до тога неће доћи у скорије време.

Стога су репрезентативни синдикати раније и донели одлуку о ступању у штрајк упозорења 25. фебруара 2016. године. Тог дана неће бити одржан први час у обе смене.  Од  Владе Републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја репрезентативни синдикати просвете траже:

Повећање коефицијената запослених у образовању два пута у току ове календарске године, и то:

1.    од априлске плате 4%, и од октобарске плате 4%

2.    Исплату награде утврђене чланом 2. Споразума о решавању спорних питања и Посебним колективним уговором, чланом 32, у висини од 5000 динара.