Протест просветних и синдиката јавних служби због платних разреда

Протест просветних и синдиката јавних служби због платних разреда

Више синдиката запослених у јавним делатностима, највише у просвети, протестовали су данас у подне испред Владе Србије под слоганом “Јавне службе – јавно добро. Одбранимо јавно добро!“. Синдикалци траже праведне платне разреде.

Чланови неколико синдиката образовања и здравства затражили су данас на протесту испред Владе Србије, да Нацрт закона о запосленима у јавним службама буде повучен јер сматрају да је дискриминаторан по све запослене у тим делатностима.

Протест је трајао око сат времена, а окупљени су носили транспаренте „Солидарност је наша снага“, „Не сме да прође“, „Довели сте нас на дно“, „Против терора власти“, „Не мењајте лош закон још горим“ и друге. Скуп је протекао без инцидената, а током трајања протеста био је делимично обустављен саобраћај на углу Кнеза Милоша и Немањине улице.

12.40 – Протест синдикалаца завршен песмом „Бела ћао“ уз објаву да су чланови синдиката Уније просветних радника ступили у потпуну обуставу рада.

12.20 – За микрофоном испред улаза у Владу Србије ређали су се синдикални представници из реда просветара који су указивали на неправду која се новоусвојеним законом наноси колегама из просвете и јавних служби – указујући да су „луча науке“, а они који су донели закон „понављачи и школски и морални“…

– Не тражимо ми повећање ни веће, ни мање него повећање као и сви остали, од 25 одсто јер заостајемо за осталима… Па нисмо ни ми најгори овде, поручиле су синдикалне вође док су их штрајкачи подржавали звиждуцима из пиштаљки, правећи буку у Немањиној.

12.10 – Окупљенима се обратила Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, која је колеге позвала да звижде, да их сви чују и рекла да су их у преговорима преварили, обећали једно, а сад се десило друго – закон „леx специалис“, који укида све оно што је већ уређено.

Добар дан, Србијо! Београде, добро ми се пробудио!, поздравила је Јанковићева окупљене и довикнула: „А сад звижидете нека вас чују“. Она је нагласила да су обећани платни разреди неправедни и да просветари и јавни службеници хоће праведне платне разреде.

12.06 – Синдикалци су се обратили окупљенима речима да би требало да је правда слепа али да новоусвојени закони показују да то није тако јер им одузимају право на синдикално организовање и иступање.

Синдикалци се налазе испред улаза у Владу Србије и поручују да министрима и власти да им „овај закон неће проћи“. Они су зазвиждали из стотине пиштаљки, а потом је прочитана и листа учесника у овом протесту, међу којима је највише струковних удружења просветара.

12.04 – Протест синдиката протесте и јавних служби почео испред Владе Србије интонирањем химне „Боже правде“ коју су синдикалци певали у ставу мирно после чега су се зачули звиждуци из пиштаљки.

1290831_strajk-prosveta-sindikati-foto-kurir-tv-14_ff

Повод за протест су предложене измене Закона о запосленима у јавним службама којима су просветари незадовољни и траже да буду повучене. Они сматрају јер да би новим прописима била угрожена њихова радна права.

Протест испред Владе заказан је у подне, а предвиђен је и штрајк у школама о којем ће свака синдикална јединица појединачно одлучивати.

Протест испред Владе заказан је у подне, а предвиђен је и штрајк у школама о којем ће свака синдикална јединица појединачно одлучивати.

(Курир)