Министар намонтирао састанак са синдикатима

Састанак у Министарству просвете, среда 4. март 15:

 

Данашњим преговорима између Министарства просвете и два репрезентативна синдиката просвете (Синдиката радника у просвети Србије и Уније синдиката просветних радника Србије), који су и даље у штрајку,  присуствовали су сви, изузев самог министра просвете.

Сама та чињеница говори да је ова данашња сеанса са синдикатима била буквално  намонтирана, како би Министарство просвете купило време, јер министарство једноставно не жели да настави преговарање са синдикатима у условима штрајка.

Очигледна је намера Министарства просвете да, у условима штрајка, ништа не пружи другој страни, а да, евентуално,  на било који начин, произведе престанак штрајка у 700 школа у Србији.

Синдикати два синдиката су данас дошли са новим конструктивним предлозима. Тражили су да се дефинише материјално обезбеђење просветних радника у случају да се, у току 2015. године, не испуне предвиђања Владе РС у вези платних разреда, као и да Посебан колективни уговор, који је већ на снази, има дејство и на чланове ова два синдиката.

Око 700 школа у Србији и даље је чврсто у штрајку, а свака даља одлука руководстава два синдиката о евентуалном потписивању споразума, зависиће од изјашњавања и одлука општинских синдиката – чланица, широм Србије.