Идемо у Скупштину Србије!

Агенција за мирно решавање спорова посредује између синдиката образовања и Министарства просвете

 

ПОСЛАНИЦИ У ПОНЕДЕЉАК О ШТРАЈКУ

 

“ДАНАС” – АУТОР: Весна Андрић

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова у најкраћем року иницираће преговоре између два синдиката образовања која штрајкују и Министарства просвете, посредством миритеља Агенције.

Директор те институције Миле Радивојевић изјавио је за Данас да је Агенција, по захтеву Уније синдиката просветних радника Србије, јуче покренула поступак мирног решавања колективног радног спора, чији је предмет закључивање посебног колективног уговора и решавање спорних питања. На питање да ли је Агенција надлежна да посредује, с обзиром на то да је текст ПКУ усаглашен, али да је проблем што Министарство условљава његово потписивање прекидом штрајка, директор каже да је заједнички интерес све три стране да се штрајк оконча.

– Докле год траје штрајк Агенција је по службеној дужности надлежна да посредује. Желимо да допринесемо да се ставови обе стране усагласе и зато ћемо их већ данас или сутра позвати да се врате за преговарачки сто – навео је Радивојевић, напомињући да је миритељ Агенције већ био ангажован приликом усаглашавања текста посебног колективног уговора.

Александра Јерков, посланица Демократске странке, заказала је за понедељак у 11 сати седницу Одбора за просвету Скупштине Србије, на којој ће тема бити штрајк просветних радника, сазнаје Данас.

Јерков, која је на челу овог парламентарног одбора, каже да ће на састанак позвати министре просвете, финансија, за државну управу, као и представнике сва четири репрезентативна синдиката запослених у образовању. Јерков каже да је то учинила јер је председница парламента Маја Гојковић одбила да закаже седницу Скупштине Србије, што су тражиле четири посланичке групе.

-Тешко је одлучити да ли је већи проблем то што је председница директно и недвосмислено прекршила пословник који је обавезује да такву седницу закаже на захтев било које посланичке групе или то што посланици владајуће коалиције сматрају да у Скупштини не треба разговарати о проблему чије нерешавање иде директно на штету деце – навела је Јерков.