Штрајк: Друга рунда наставка преговора

Заједничко саопштење Министарства и два синдиката просвете

Разговори представника синдиката Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије и представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја настављени су данас, уз присуство миритеља из Републичке агенције за мирно решавање радних спорова проф. др Живка Кулића.

Преговорима су присуствовали Драган Матијевић и Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије, Миодраг Сокић, Милан Трбовић и Милорад Антић из Синдиката радника у просвети Србије и др Зоран Костић и Наташа Ћирић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

На састанку је дошло до приближавања ставова у циљу решавања спорних питања. Договорено је да се разговори о захтевима синдиката наставе током ове недеље, после даљег консултовања и усаглашавања Министарства просвете, науке и технолошког развоја са надлежним органима и службама.

 

Коментар СРПС:

 

И наставак преговора дао је добре резултате. Дефинисани су редослед тачака преговора и могућа решења. Као што у званичном саопштењу пише, договорено је “да се разговори о захтевима синдиката наставе током ове недеље, после даљег консултовања и усаглашавања Министарства просвете, науке и технолошког развоја са надлежним органима и службама”. Иако на изглед празна, ова фраза има пуно своје значење, а уједно представља и обавезу коју је Министарство просвете преузело на себе. Као што је инсистирао миритељ др Живко Кулић, да би се успело, потребно је да обе стране учине све што је у њиховој моћи. Да су преговори текли на овај начин све време, штрајк би одавно био завршен.

Ипак, два синдиката се не заваравају обећањима. О изласку из штрајка се не размишља, а о радикализацији ће, када је у питању СРПС, бити говора иза ускршњег распуста.