Неће бити одбијања од плате

Преговори у Министарству просвете

Неће бити одбијања од плате, зараде ће каснити

Синдикати просвете СРПС и УСПРС данас су, у последњем моменту, спречили одбијање од плате запосленима у штрајку.

Још на јучерашњим преговорима, од стране два синдиката скренута је пажња Министарству просвете да је то основни предуслов да би се данас разговарало о другим захтевима. Међутим, данас су синдикати били затечени образложењем „да плата ипак мора да се умањи сваком учеснику у штрајку, јер касније, у правном смислу, то неће бити могуће“.

Уследила је реакција синдиката СРПС која је, укратко речено, имала за последицу да је министар просвете, после сат времена, променио своју одлуку. Тако ће у понедељак, директори школа морати поново да обрачунавају плату, у пуном износу, али ће плата каснити.

Што се тиче главних захтева синдиката, постигнут је договор о потписивању ПКУ, као и о враћању одузетих зарада када се настава надокнади.

Остаје последње питање материјалне надокнаде, односно помоћи запосленима у просвети. Синдикати су поновили свој став да, без одлуке своје базе, неће изаћи из штрајка, и предложили су министру да присуствује заједничкој седници главних одбора СРПС и УСПРС, у среду 22. априла, на којој ће се он обратити присутнима. После тога, одбори ће се изјаснити о даљем штрајку.

Министар је тај предлог прихватио.