Издавачи јачи од Вербића

АУТОР: В. АНДРИЋ (“Данас”)

ПОСЛЕ ПОВЛАЧЕЊА ПРЕДЛОГА ЗАКОНА О УЏБЕНИЦИМА

 

Предлог закона о уџбеницима повучен је из скупштинске процедуре због опасности да неки чланови закона буду произвољно тумачени, јер би тиме његова имплементација била угрожена, изјавио је јуче министар просвете Срђан Вербић. Он је навео да је постојала опасност да се амандманима измени суштина законског предлога, због чега нису желели да ризикују.

На питање новинара Данаса да ли то значи да владајућа већина не би подржала предлог закона, Вербић је одговорио да би закон “сигурно прошао”, али да је убеђен да амандманима не би могло да се осигура да оно што пише у том документу буде примењено у пракси. Вербић је рекао да га нико није звао и тражио да повуче законски предлог већ да је влада то урадила на његову иницијативу.

Ипак, у Министарству не крију да су током израде овог предлога били суочени са страховитим притисцима, пре свега приватних издавача уџбеника. Државна секретарка у Министарству просвете Зорана Лужанин рекла је да је Министарство поднело кривичну пријаву против Удружења издавача уџбеника због сумње да у њиховом допису, у којем су изнели сугестије на закон, има фалсификованих потписа. Лужанин је навела да Удружење није повукло спорни документ нити се извинило, а на питање Данаса да ли јој је неко претио одговорила је одрично.

Из Удружења издавача поручују да су од почетка рада на закону “безброј пута поновили аргументоване примедбе и предлоге” и да је то био њихов “једини начин борбе за побољшање изузетно лошег закона”. Они су одбацили везу са недавним пребијањем помоћника министра Милована Шувакова, са којим их је, како кажу, Министарство довело у везу. Поводом оптужби о фалсификовању потписа, из Удружења истичу да је издавачка кућа БИГЗ грешком на своју листу уврстила три аутора без њиховог одобрења.

Министар је навео да је закон повучен привремено, да мора бити усвојен до 1. септембра, као и да Министарство неће подлећи притисцима и да суштина коју желе да осигурају применом нових решења неће бити промењена.

ЈЕРКОВ: МНОГО АМАНДМАНА

Председница Одбора за образовање Скупштине Србије Александра Јерков уверена је да су издавачи разлог за повлачење Предлога закона о уџбеницима, напомињући да су имали бројне примедбе на тај документ. Поводом спекулација да је предлог повучен јер су издавачи успели да убеде посланике владајуће већине да тај документ садржи лоша решења, Јерков за Данас каже да у то не верује. Наводи да би посланици владајуће већине сигурно стали иза закона који је предложила влада. Она је рекла да је стигло између 40 и 50 амандмана на предлог закона и то опозиционих странака, али да то није коначан број, с обзиром да рок за подношење није истекао када је предлог повучен. Само су посланици ДС припремили око 30 амандмана, које нису стигли да поднесу. – Да је министар рекао прави разлог повлачења предлога закона, онда би седница Одбора за образовање изгледала другачије. Ако је предлог повучен под притиском, да ли то значи да се неко договорио са вршиоцем притиска да закон изгледа другачије – пита Јерков.

ПОДРШКА БУМБАШИРЕВИЋУ

Сенат Универзитета у Београду подржао је кандидатуру Владимира Бумбаширевића за још један мандат ректора. Бумбаширевић је на јучерашњем гласању добио 37 гласова, а један листић је био неважећи. Седница Савета на којој ће бити изабрано ново руководство Београдског универзитета одржаће се 29. маја.

СДС: МИНИСТАР ДА ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ

Заменик шефа посланичке групе Социјалдемократске странке Србије Јанко Веселиновић изјавио је јуче да би министар Вербић требало да поднесе оставку због повлачења предлога закона, а његово образложење да га је немогуће поправити амандманима оценио је “скандалозним.” Веселиновић сматра да такав потез омогућава и даље корупцију у школству при набавци уџбеника.