Синдикати код министра

У понедељак је у Министарству просвете одржан први овогодишњи „састанак у миру“ министра просвете Срђана Вербића са репрезентативним синдикатима просвете. На министров позив, а у складу са обостраним обавезама из потписаног Споразума, започети су разговори о кључним темама у образовању.

О закону

Када је у питању Закон о основама система образовања и васпитања, на његовим изменама се стало негде у сред штрајка. Сада је министар обавестио присутне да има преко 100 предложених измена и да је морало да дође до избацивања појединих предлога измена. Министарство ће синдикатима послати коначну верзију на преглед и изјашњавање. Тек иза тога, предлог измена овог закона биће прослеђен на јавну расправу.

Правилник о финансирању школа

Синдикати су критиковали објављени правилник о финансирању основних и средњих школа и тражили су да се он повуче. Министар је обећао да ће бити извршене корекције и да нико неће бити технолошки вишак.

Платни разреди

Најважнија тема је била увођење платних разреда и платних група. У вези тога, договорено је да се уприличи састанак синдиката просвете са премијером Александром Вучићем. На том састанку би се разговарало и о могућностима за тренутно побољшање материјалног положаја у просвети.

Рад школских управа

Синдикати су инсистирали и на контроли и координацији рада школских управа. Договорено је да се оснује комисија на нивоу Министарства просвете, у којој би 4 места било одређено за представнике синдиката. Комисија би пратила рад школских управа, посебно када су у питању листе потреба и вишкова и запошљавање.

Закључак

Ово је био један конструктивни састанак, са јасним резултатима. Сви они, који (с правом) критикују резултате, успехе и неуспехе штрајка, морали би да узму у обзир да иначе оваквих састанака уопште не би ни било. У наредном периоду требало би да постане јасније шта су синдикати добили у протеклом штрајку. Надајмо се да ће се овако наставити и да од јесени нећемо морати испочетка!