Штрајк није завршен?

Током протеклих дана настављени су контакти репрезентативних синдиката просвете и Министарства просвете. Разлога за разговоре и тема има напретек.

У питању су све кључне теме због којих су синдикати били у петомесечном штрајку. Споразум о мирном решавању спорних питања јесте био основ за прекид штрајка, али он такође садржи елементе на основу којих Министарство просвете има велике обавезе према синдикатима.

Пре свега, ради се на довршењу предлога измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања. Комисија за тумачење ПКУ такође је имала један састанак. Правилнике о финансирању основних и средњих школа министар просвете је повукао, на захтев синдиката. Има и других тема и проблема. Највећи проблем је проблем новца. Министар је обећао да ће помоћи да премијер пронађе време за састанак са синдикатима просвете.

Синдикати ипак не верују много министру просвете и његовим сарадницима. Искуство нас је толико пута научило да најтеже нешто добијамо управо када нисмо у штрајку. И зато не верујемо обећањима, већ верујемо Споразуму, чије би кршење од стране Министарства просвете значило једино нови штрајк, или наставак претходног, како хоћете.

Да не буде забуне – следећи штрајк, уколико до њега буде морало да дође, неће трајати пет месеци него месец дана, у децембру, и то без закључивања оцена!!