Штрајк упозорења 28. октобра

„Danas“: Štrajk upozorenja u školama 28. oktobra

Beograd – Članovi sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja stupiće u jednodnevni štrajk upozorenja 28. oktobra, dogovoreno je na zajedničkom sastanku, kome su prisustvovali predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS “Nezavisnost”, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika, saznaje Danas. Toga dana neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni.

Prosvetari traže da vlada ispuni ono što je obećala u sporazumu, potpisanom sa sindikatima posle petomesečnog štrajka u školama – isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u obrazovanju do kraja ove godine i uvođenje platnih razreda od 1. januara 2016.

Kako saznajemo, sindikati su odluku o štrajku upozorenja prolongirali zbog aktuelne situacije na graničnom prelazu, kako ne bi ispalo da  se “premijer bori za državu, a prosvetari traže pare”. Sindikati čekaju da vide šta će se desiti sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji stupa na snagu 12. oktobra i čija bi dosledna primena u penziju oterala nekoliko hiljada žena, zaposlenih u obrazovanju.

 

СРПС: Ако се захтеви не испуне – штрајк

БЕОГРАД –Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) упозорио је данас Владу и Министарство просвете да ће, уколико и даље не буду испунили захтеве обећане споразумом потписаним у априлу, поново штрајковати.

Председник СРПС-а Слободан Брајковић је на трибини „Тражимо оно што је потписано“ рекао да ће СРПС половином октобра одржати једнодневни штрајк упозорења, када просветни радници неће држати наставу првог цаса у првој, и првог часа у другој смени.

„То ће бити упозорење надлежнима да се просветари полако поново припремају за штрајк“, рекао је Брајковић.

Он је подсетио да је, потписивањем споразума са Владом Србије, просветним радницима обећана исплата једнократке помоћи и да ће бити направљени платни разреди за 2016. годину што је, како је додао, далеко од финалне фазе.

Према његовим речима, у Влади и министарству просвете се слажу да су просветним радницима плате најмање и да их треба повећати, али када треба предузети конкретне кораке по том питању тај „процес се на неки начин одуговлачи“.

„Пре десетак дана смо послали допис министру просвете Срђан Вербићу и премијеру Александру Вучићу у коме тражимо да испуне оно што су потписали, али још нисмо добили никакав одговор“, рекао је Брајковић на трибини коју је у Дому синдиката Београд организовао СРПС.