Први резултат штрајка упозорења

У кухињи Владе Републике Србије неком је коначно дошло до памети да хитно позове синдикате просвете на разговор. Кажу, у понедељак нас чека премијер Александар Вучић.

То не мора бити много и нема места оптимизму, јер смо преварени много пута. Претпоставка синдиката је да ће бити речи о једнократној помоћи. Али, много тога је потписано, а није реализовано.

Једно је сигурно: ништа нам неће дати уколико нисмо у штрајку! Једино у штрајку имамо шансу за преговоре. Јадно и бедно од стране државе, али је тако. И зато:

СРПС честита свим колегама који су се одазвали и спровели одлуку СРПС-а и осталих синдиката просвете и учествовали у једночасовном штрајку!

„Танјуг“ је донео следећу вест:

ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА У НОВЕМБРУ ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ

Запослени у просвети, њих око 108.000, добиће у другој половини новембра једнократну помоћ, а висина помоћи биће предмет разговара премијера Александра Вучића и челника синдиката, у понедељак, 2. новембра, саопштили су данас представници просветних синдиката.

БЕОГРАД – Запослени у просвети, њих око 108.000 добиће у другој половини новембра једнократну помоћ, а висина помоћи биће предмет разговара премијера Александра Вучића и челника синдиката, у понедељак, 2. новембра, саопштили су данас представници просветних синдиката.
Помоћ би требало да буде исплаћена између 20. и 30. новембра, а синдикати траже износ до једне плате, речено је на конференцији челника четири репрезентативна синдиката образовања и наведено да је то договорено јуче и данас, током разговора са представницима владе Србије.
Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић рекао је да је у данашњем штрајку упозорења, у преподневној смени учествовало 1.017 школа, чланица та четири синдиката, од 1.800 матичних школа у Србији.
Он је рекао да је за просветне раднике јако важна једнократна помоћ, јер су изгубили 30.000 до 60.000 динара на годишњем нивоу, због смањења плата у оквиру владиних мера штедње.
Павловић очекује евентуално повећање плата за просветаре у наредној години, али ни то, како каже, неће бити довољно, пошто се најављује раст плата за, како је рекао, око три одсто.
Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић, говорећи о Закону о платним разредима, рекла је да у том тексту, који је на јавној расправи, нема онога што су предлагали синдикати.
„Не желимо да нас држава истакне као најважније, али сматрамо да је дошло време за мало правде за просветне раднике“, рекла је Јанковић.
Она је навела да постоје одређене групе запослених у јавној управи које нису обухваћене законом, као што су јавна предузећа, државне агенције, функционери.
Сибдикалци су указали на раширену корупцију у образовању и то међу директорима школа, који „чувају места“ и не желе да запосле људе са листе технолошких вишкова.
„Корупција је појела образовање“, рекао Милорад Антић из Форума средњих стручних школа и истакао да су синдикати тражили смену најмање 12 директора због кршења закона, а да је таквих око 200 у Србији.
Само један директор, како је речено, за годину дана узео је 15 милиона динара.