Светосавска трибина: Резолуција и штрајк упозорења

Данас је у Дому синдиката одржана Светосавска трибина четири репрезентативна синдиката просвете. У препуној сали, пред око 300 делегата, синдикати су изложили своје ставове у вези ситуације у образовању.

Трибина је обележила годишњицу величанствене „Светосавске академије под ведрим небом“, коју су синдикати организовали пре тачно годину дана.

Основни мотив Трибине је било заједништво свих синдиката, а затим незадовољство радом Министарства просвете.

Посебно, говорници су изразили противљење увођењу „платних разреда“ и незадовољство радом неких школских управа и многих директора школа, посебно када је реч о допуњавању норме технолошким вишковима у Београду.

СВИ СИНДИКАТИ СУ НА КРАЈУ ТРИБИНЕ ИЗГЛАСАЛИ РЕЗОЛУЦИЈУ У КОЈОЈ СЕ НАВОДИ:

 

„Учесници Светосавске трибине – делегати Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије, Уније синдиката просветних радника Србије и ГСПРС „Независност“, захтевају од министра ПНТР г. Срђана Вербића да хитно оформи назависну комисију која ће утврдити следеће:

 

  1. зашто расподела технолошких вишкова није довољно спроведена, посебно у ШУ Београд;

  2. Одговорност појединаца у ланцу управљања (руководилаца школских управа, инспекција, директора школа) у спровођењу закона и Посебног колективног уговора у процесу расподеле вишкова.“

Резолуција ће бити упућена министру просвете.

Донета је и одлука о штрајку упозорења, за 25. фебруар 2016. Штрајковаће се први час у обе смене.