Платни разреди просвету остављају на истом

Састанак синдиката јавног сектора са министрима

 

Данас је, поводом Нацрта Закона о систему плата запослених у јавном сектору, одржан састанак председника репрезентативних синдиката запослених у јавном сектору и представника Владе Републике Србије.

На данашњем састанку се расправљало о Нацрту Закона о систему плата запослених у јавном сектору. Учесници су давали разне примедбе на поједине предложене чланове овог Нацрта Закона, а представници синдиката образовања су дали примедбе на Члан 15. (Распони коефицијената платних група и платних разреда).

По најновијој верзији, предложено је 13 платних група и 9  платних разреда. Упоређујући садашњу табелу са постојећим коефицијентима у основним и средњим школама, дошло се до закључка да је однос између најниже групе и седмог степена стручности  остао непромењен и креће се од 1,8 до 2,2. Разлика је само у томе што ће минималац бити основна цена рада, на основу које ће се по табелама и израженим коефицијентима обрачунавати  плате (а не као до сада, где је основна цена рада била премала).

 

Образовање на истом

 

На основу наведеног предлога образовање ће остати на истом, па су и наши захтеви за повећање плата од 4% у априлу и 4% у октобру оправдани, јер  буџетом средства за плате нису повећана у односу на претходну годину.

Што се тиче минулог рада, боловања и годишњих одмора,  они  ће се обрачунавати  као и до сада, и то захваљујући  примедбама који су синдикати упутили Влади Републике Србије  и надлежним министарствима.

Овде можете преузети најновији предлог  Нацрта Закона о систему плата запослених у јавном сектору.