Испразан састанак код Вербића

 

Министар Вербић се сетио синдиката пред штрајк

 

Иако су синдикати просвете најавили штрајк упозорења још пре месец дана, тражећи разговор са министром просвете, министар Вербић се сетио синдиката пред сам штрајк.

У јучерашњем разговору са министром синдикални представници су наишли на оно што су и очекивали: потпуну незаинтересованост министра према захтевима синдиката и проблемима у образовању. Уместо тога, министар је синдикате поново упутио на премијера.

Овај састанак је озваничио тврдње синдиката просвете да су се Влада РС и Министарство просвете оглушили о захтеве синдиката просвете и да немају намеру да испуне своје обавезе из Споразума потписаног прошле године.

Ово посебно важи за министра просвете, који као да се не сећа шта је потписао 24. априла 2015. године. Уместо да протеклих месеци постигне какав-такав бољитак за образовање он је јуче, по ко зна који пут, поновио исту реченицу „да су захтеви синдиката просвете нереални“.

Синдикати су истакли незадовољство просветних радника неиспуњавањем обавеза Владе Републике Србије потписаним у Споразуму о решавању спорних питања у коме,  између осталог, стоји да ће се Законом  о систему  плата запослених у јавном сектору у 2016. побољшати материјални положај просветних радника.

Сада је већ потпуно јасно  да Закон о систему плата запослених  у јавном сектору неће побољшати материјални положај просветних радника. Стога су штрајкачки захтеви просветних синдиката за повећање плата у висини од 4% у априлу и 4% у октобру, као и једнократна исплата награде у висини од 5000 динара, више него оправдани.

Штрајк упозорења, заказан за 25. фебруар, по свему судећи неће бити довољан, па ће Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) позвати остале синдикате просвете да заједнички приступе организацији протеста широм Србије.