СРПС Вучићу: Просветне инспекције не раде свој посао

Синдикат радника у просвети Србије упутио је писмо премијеру Александру Вучићу у коме га обавештава да органи Министарства просвете и просветне инспекције нису поступили у складу са договором од прошле године.

СРПС је тада добио обећање од премијера да ће се заузети да се бројне незаконитости у школама, на које је синдикат указивао, исправити и да ће се разрешити директори школа који нису радили у складу са законом.

Ипак, поново се догодило да инспектори, уместо да савесно врше инспекције, „сарађују“ са директорима школа и „налажу им да убудуће исправе грешке“, уместо да констатују кршење закона у претходном периоду. Чак и у ретким ситуацијама, тамо где су инспектори утврдили незаконитости и наложили разрешење директора, школски одбори пружају отпор и не спроводе њихове налоге.

СРПС је посебно указао на случај Основне школе „Ђорђе Крстић“ из Београда, где су инспекције утврдиле финансијске неправилности и наложиле смену директорке, али се школски одбор оглушио.

Помоћници  министра за инспекцијске послове  и начелници  школских управа, оштетили су буџет републике Србије за око 60 милиона динара у периоду од 01. 09. 2015. до данас, тако што су технолошки вишкови у једном периоду примали плату у пуном износу, а на њиховим радним местима радили су запослени на одређено време,  јер директори школа нису поштовали закон и Посебан колективни уговор и нису их преузимали са листа технолошких вишкова, а надлежни и одговорни за то нису реаговали на време.

У вези са незаконитим радом директора Прве београдске гимназије, ништа није урађено иако су ученици оштећени за преко 2000 сати смањеног рада библиотеке, док су ти професори пребачени да раде на месту  шефова смена, што је посао директора. Инспекција је наложила меру враћања запослених у библиотеку а директор није сносио никаве консеквенце за дугогодишње пропусте.

СРПС је изразио наду да ће у Министарство просвете доћи људи који ће првенствено поштовати законе и залагати се за њихову  пуну примену, као и за унапређење образовно васпитног рада.

premijeru1

premijeru2