Састанак Радне групе за праћење вишкова

Школска управа Београд по обичају касни

У четвртак,  8.09.2016. у Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан је састанак Радне групе за праћење ангажовања запослених у основним и средњим школама.

После изласка првих листи на Информационом систему Доситеј стекли су се услови за спровођење Упутства за праћење ангажовања запослених, па су настали и први проблеми.

Радне групе су покушале да неке своје проблеме пребаце на централну Радну групу. Синдикати су имали примедбе у вези Доситеја и Упутства. Неки су своје примедбе дали и у писаној форми. Синдикат радника у просвети Србије је инсистирао да инспекције коначно почну да раде свој посао јер се поставља питање за шта ће нам радне подгрупе ако инспекције наставе по старом. С друге стране, примећено је да су неки директори почели министрово Упутство да  тумаче на своје начине. Посебно, указано је да један директор тврди да је он посао преузимања завршио већ 2. септембра, иако су листе изашле касније, а да је распоред часова код њега фиксни и да се не може мењати!

Многи директори имају своја тумачења Упутства или нису још ни доставили листе вишкова и слободна радна места.

Док су осталим школским управама већ одржани састанци радних подгрупа, ШУ Београд по обичају касни, што су синдикати оштро критиковали. Састанак Радне подгрупе Београд заказан је за понедељак.

Синдикати су поставили питање шта је са 12 директора  које је требало сменити и шта је са 156 београдских директора који се нису изјаснили у ком су мандату, као и остала питања везано за одуговлачење просветних власти да  испуне оно што је одавно договорено.

Договорено је да се радне групе састају што чешће, а да се састанак централне Радне групе закаже за крај наредне недеље.