ШТРАЈК ТРОЈЕ НАСТАВНИКА: Гладују због одузете лиценце

Правоснажне судске пресуде потврђују да нису криви

Троје наставника заказало је за данас штрајк глађу испред Владе Србије. Смиља Јанковић, Живадин Дисић и Петар Благојевић незадовољни су јер им је, како кажу, неправедно одузета наставничка лиценца, а самим тим и право да икада више раде у било којој школи.
Симболично, у пет до 12, троје наставника из Новог Сада, Ниша и Крагујевца, отпочеће штрајк, а из Форума београдских гимназија апеловали су јуче на министра просвете Младена Шарчевића да се укључи и спречи протест троје просветних радника.
– Позивамо министра Шарчевића да својим ауторитетом спречи до сада незабележену ситуацију у историји српске просвете и да пронађе решење које ће спречити још једну срамоту по професорки еснаф и читаву земљу – поручују из Форума београдских гимназија.
Из ФБГ поручују да је парадокс у томе што они поседују правоснажне судске пресуде у којима се потврђује да нису криви, али, упркос томе, они не могу да врате лиценце и право на рад у просвети.
– Спреман сам за штрајк и одлучан да у њему истрајем – каже за „Новости“ Живадин Дисић, наставник из Ниша. – Остаћу испред Владе све док мој случај не добије епилог. Министарство просвете је према мени учинило неправду и очекујем од министра да то сада исправи. Одузимају нам лиценце само на основу оптужбе школског одбора, пре судске пресуде. Ускратили су ми уставно право на рад.
У сличној ситуацији су и остало двоје колега, који ће заједно да бију битку за враћање лиценце.
Дисић каже да не штрајкује само због себе него и због колега којима је незаконито одузета лиценца. Наводи да га из Министарства просвете нико још није звао. Позивали су га само из београдске и нишке полиције, где је уредно пријавио штрајк.
(Новости)