Саша Домазетовић: Извештај о штрајку глађу

 

 

Коме:

– Форум београдских гимназија (ФБГ)
– Синдикат радника у просвети Србије (СРПС)

Извештај – анализа

Предмет: ангажовање, координација, резултати и предлози у помоћи колегама којима су одузете лиценце

slika

 

 

Показало се, прво, са Владимиром Милојевићем, а сада и са Живадином Дисићем, Петром Благојевићем и Смиљом Јанковић, да је „тиха“, неопредељена подршка са логистичком подршком Синдиката, доста добра опција, посебно у оваквим егзистенцијалним случајевима.

Код В.М. нисмо анимирали друге синдикате и неопредељене, па из тог разлога ја сам предложио, а прихваћено је, када су ови наставници изразили жељу да им помогнем, на свим нивоима у ФБГ-у и СРПС-у, да наступам самостално и неопредељено, што сам договорио и са наставницима,  а да ми се по потреби даје сва неопходна подршка и помоћ, али, константно и савети. Ударна снага је и раније и сада био  ФБГ, а по потреби се  укључивао и сам СРПС, као и остали чиниоци, првенствено СОБ… Ову одлуку и правда чињеница да када су били у радном односу, ни један није био члан нашег синдиката, а они су преко мене, изразили жељу за помоћ, додуше, неки су напустили своје синдикате, али то не мења, у тежини, наш став, да се наступи тихо и неопредељено. Мислим да смо у овоме потпуно успели. Задржали смо неопредељеност, без великог истицања, до самог краја, а касније смо успели да „изазовемо“ друге синдикате. Помогли смо наставницима, враћене су им лиценце у свим случајевима, а још један колега којем је одузета лиценца, Влада Ђурковић, је у контакту са мном данас успео да буде на састанку у МПНТР и уручи и он своја документа на чак 70 страна, где одговор очекује за десетак дана. То значи, да смо улили велико поверење, ја бих рекао оправдано, јер осим мене и други у овоме свему јесу уложили максималне напоре, осећали су ове проблеме као своје. Посебно бих истакао Миодрага Сокића,  са којим сам непрекидно био у директном контакту.

Кључним се показала одлична и брза координација. У те сврхе смо користили затворене групе на Виберу и Фејсбуку. На њима смо вршили и све потребне анализе.

Добрим се показала и реакција у обезбеђивању ћебади, врећа за спавање, стиропора,… као и хотелске собе и свега осталог. Све ово, уз одржавање четири узастопна јавна скупа, је успешно изазвало брзу и благовремену реакцију кроз СРПС, првенствено, осим ФБГ-а, као ударне снаге и СОБ-а.

Одличним се показало прво веће  анимирање медија, поготово ТВ станица. Од овог тренутка, значајнијег пробијања у медије, осећа се појачана активност других синдиката, али, на жалост, која је на крају штрајка чак прерасла у жељу за отвореним лидерством и прикупљању незаслужених поена. У ту трку нисмо улазили, такав је био договор, без обзира на све, да не би угрозили крајњи циљ. У потпуности смо успели да наметнемо наше циљеве свима осталима.

Кључним се показала, неопредељена, људска, несебична помоћ и подршка штрајкачима!

Можемо рећи да је успех стопроцентан, мада су постојали довољно мали проблеми, који нису могли утицати на суштину и решени су у ходу.

Успели смо да истакнемо и заинтересујемо, у прилично великој мери, све просветне раднике, за ове најбитније проблеме у просвети, што нам је и био полазни циљ!

Саша Домазетовић
Прва београдска гимназија, председник Синдикалне организације и члан ГО ФБГ

 

Преузето са сајта ФБГ а