Разговор са премијером: Изигравање синдиката

Као што је министар Вербић и обећао 25. маја 2015.године, када је отворена тема реализације Споразума о изласку из штрајка, данас су  председници репрезентативних синдиката образовања позвани у Владу РС код премијера Александра Вучића.

Разговорима су присуствовали и министар просвете Срђан Вербић и министарка локалне самоуправе Кори Удовички, а у име репрезентативних синдиката Слободан Брајковић, Јасна Јанковић, Бранислав Павловић  и Томислав Живановић.

Требало је да главна тема буде  помоћ на коју се Влада РС обавезала до краја календарске године. Изгледа да је ипак рано говорити о томе. Иако су синдикати инсистирали на неким конкретнијим бројкама, добили су одговор да без одобрења ММФ-а, а пре друге половине августа, не могу сазнати неке ближе детаље. Премијер је поновио да ће просветни радници бити први који ће осетити бољитак повећања плата.

Оно што нас је  занимало, а тиче се платних разреда, питали смо министарку Удовички. Закон о платним разредима свакако би смањио неправду у систему оних  који  се финансирају  из буџета.  С обзиром да до сада нисмо видели ни један предлог  Закона,  нити  позивани да се укључимо у његову израду,  добили смо  информацију да ће нацрт  бити  објављен у првој половини  јула и да ћемо тада моћи да дамо своје примедбе. И даље се не одустаје од примене Закона,  1. јануара 2016.године, мада је већ  извесно да ће он имати више  фаза, пре свега када је реч о вредновању рада и постигнућа на раду. Тиме ће се бавити свако министарство посебно, па ћемо о овој теми тек разговарати. Добра вест је да је Влада прихватила нека словеначка решења, а знамо да Словенци   имају најбољи систем платних разреда, бар што се нашег окружења тиче.

Прва недеља јула резервисана је за јавну расправу о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања. Предлог је да се синдикалне теме разматрају у Крагујевцу, 2.јула, о чему смо начелно постигли договор.

Резултат ових разговора једноставно је катастрофалан. Начин на који и премијер и надлежна министарства „отаљавају“ своје обавезе, преузете у Споразуму са синдикатима просвете, говори бар о две ствари: да имају намеру да изиграју синдикате просвете и да ће српско образовање наставити свој сигуран пут у провалију.