„Обећања“ министра Вербића

„Обећања“ министра Вербића

Дан пошто је Уставни суд Србије обуставио примену одредби спорног Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, огласио се министар ПНТР Срђан Вербић. Тема његовог обраћања је „брига о просветним радницима“ и „обећање“ да ће побољшати њихов материјални положај.

Спорни закон је читава два месеца министру Вербићу служио да просветној јавности скрене пажњу са „текућих питања“ и „обећања“. Сада тог закона више нема, бар привремено. Саша Јанковић и Уставни суд су га једноставно „одували“. Шта ће сад министар?

Свестан дубоког незадовољства просветних радника, између осталог и због овог спорног закона, министар је накнадно схватио да је он највећи виновник забуне око примене овог закона и закључио да треба брже-боље заборавити све његове изјаве у последњих два месеца, од којих треба издвојити две које су нанеле највећу штету: „Да ће све колегинице које испуњавају услов 60 и по година старости морати да оду у пензију 12. октобра“ и она: „Одложићемо примену овог закона за годину дана“.

 

Није „обећао“, него је потписао

 

Испавши смешан, а пошто је за кратко време свог министровања више пута био насамарен од далеко искуснијих лидера синдиката просвете, иако је ратовао са њима са позиције силе и тај рат „добио“, министар се, после обустављања примене поменутог закона „нашао на ледини“. Одједном се накнадно досетио да ће синдикати и просветна јавност да се окрену „текућим питањима“, тј. примени Споразума о престанку штрајка, на који је потпис ставила Влада републике Србије 24. априла 2015.

Влада Републике Србије и министар Вербић буквално ништа из тог споразума нису испунили и за то их чека изгледна казна: штрајк просветних радника.

 

Испод сваког нивоа

 

Зато министар ПНТР Срђан Вербић, поново и изненадно, „обећава“. Текст тог „обећања“ је испразно политички, испод сваког интелектуалног нивоа.

Порука синдиката просвете министру ПНТР је да он, иако се често служи том реториком, просветним радницима ништа није „обећао“, јер му просветни радници једноставно нису веровали на реч. ОН ЈЕ ТО ПОТПИСАО!!

Према томе, не ради се о „обећањима“, него о потписаним обавезама од стране министра ПНТР. Нека их сада министар ПНТР изврши, или ће имати штрајк у коме ће „трпети деца“.

 

У ПРИЛОГУ:

„Вербић: Обећане паре стижу до Нове године

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић рекао је да до Нове године треба да буде испуњено обећање просветним радницима у вези с побољшањем њиховог материјалног положаја и да је потребно “право, озбиљно решење за плате”.

– Наравно да просветни радници треба да добију помоћ, око тога смо се давно сагласили, само је питање техничког карактера како ћемо то урадити. Сигуран сам да ћемо испунити обавезе”, рекао је Вербић новинарима у Београду.

Подсетимо, четири највећа синдиката просветних радника недавно су запретили штрајком упозорења уколико се не испуни договорени споразум по којем би до краја године требало да добију једнократну помоћ у износу од једне плате, али и да се заврши посао око увођења платних разреда.

Вербић је истакао да су просветни радници, када су у питању платни разреди који се раде за цео јавни сектор, урадили свој део посла. Направљен је, како каже, каталог занимања, предлог платних група, правилник о стручном усавршавању и напредовању наставника. Међутим, како каже, проблем је како све то ускладити с осталим секторима који се финансирају из републичког буyета.

– То је велики задатак, јер нам је потребно право, озбиљно решење за плате, не само у просвети, него у свим делатностима, које се финансирају из буyета – рекао је Вербић, истакавши да тог решења за сада нема.

„Дневник“, В. Ц.“