Проф. др Радивоје Митровић: Успех анонимних

ПОЛЕМИКЕ

Проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду

Морамо да схватимо да смо део јединственог светског образовног простора и да је јако важно да водимо рачуна о позицији не само високог, него образовања у целини

РАНГИРАЊЕ универзитета увелико је светска пракса. Следећи корак је рангирање образовања на свим нивоима. Оно што се у економији очекује од конкурентности и од квантификације квалитета, између осталог, очекује се од рангирања универзитета и образовања уопште. Одмах се можемо запитати да ли су то савршени, потпуни и довољни критеријуми. Одговор је, наравно, негативан. Нису, и зато и рангирање јесте тема научних скупова. И свакако ће се критеријуми за рангирање универзитета и образовања допуњавати и мењати у наредном периоду.

Може то нама да се свиђа или не, али морамо да схватимо да смо део јединственог светског образовног простора и да је јако важно да водимо рачуна о позицији не само високог, него образовања у целини. Поред Шангајске листе, постоји неколико других, када је реч о високом образовању, а за предуниверзитетско постоје ПИСА и ТИММС, који опет на другачији начин квантификују исходе учења.

Важно је да будемо део тог система.

Кроз вест о изузетном успеху Универзитета у Београду, рангирањем међу 300 најбољих на Шангајској листи, јавност је стекла информацију о једном професору, проф. др Стојану Раденовићу, који је до пензионисања био део колектива Машинског факултета. Овај сјајни професор, педагог и научник на срећу није једини. Таквих, а врло анонимних има пуно и највише захваљујући таквима рејтинг целовитог српског образовања у свету је веома добар. Захваљујући ентузијазму Стојана Раденовића и многих других анонимних, а врхунских професора, педагога и научника, имамо срећу да нам је ниво образовања и даље, уз све тешкоће које имамо, на завидном нивоу. И мерама државе и мерама образовног система, али и привреде, која је корисник услуга образовања, треба критичким преиспитивањем ићи даље. Једним оком ваља пратити шта свет ради, а са друге стране повлачити активне потезе који ће одржавати и унапређивати наше позиције.

(„Новости“)