Ђаци и просветари траже правду за професора Владу

Протест организован испред Четрнаесте гимназије

„Осуђен без пресуде“, „Уништили сте нам достојанство“, „Правда за професора Владу“ само су неки од натписа на транспарентима који су се вијорили у маси која се окупила у среду испред Четрнаесте београдске гимназије.

Како би подржали Владимира Милојевића, професора српског језика коме је ускраћено право да предаје у просветном систему Србије, просветни радници и ученици, исказали су незадовољство, протестујући због одузимања лиценце за рад једном од омиљених професора врачарске гимназије, који је оптужен „за насиље над ученицом“.

Стотинак „протестаната“ упркос ниској температури, носећи пиштаљке око врата и беџеве са знаком подршке професору, скандирали су испред школе на Врачару.

– Добијам подршку од колега, ученика, родитеља… Речи које ми је телефоном упутила старија госпођа коју у први мах нисам препознао, описују ову ситуацију. „Владе, сине, овде твоја учитељица. Ја сам за све крива, ја сам вас учила да будете добри и поштени, а такви овде страдају.“ Од тих речи сам се следио. Ја сам наивно веровао у систем, да могу да га поправим, а исправљао сам криве Дрине. Директорка ми је уручила отказ, а просветни систем одузео нешто што ми никада није ни дао – лиценцу за рад – обратио се професор Владимир Милојевић на скупу испред гимназије у којој је радио до 6. децембра.

Подршку „осуђеном“ професору српског језика пружили су Форум београдских гимназија, Форум средњих стручних школа и велики број школских установа из Војводине.

– Окупили смо се, али не у довољном броју јер је много професора у страху да не прођу исто као Влада Милојевић. Имамо подршку синдиката, али смо стално у сукобу са министарством и родитељима који нас критикују. Морамо да пазимо шта говоримо, а немамо услове за рад – рекла је Милица Миленовић, председница Форума београдских гимназија.

Професор Владимир Милојевић страствено је обављао професорски посао. Одлуци Министарства просвете да га удаљи трајно из учионице први су се супротставили ђаци, за њима и наставници из других школа. Бојкотујући наставу српског језика, ученици су изостајали са часова, припремајући протест који су одржали испред Министарства просвете.

Све је почело 2013. године у Основној школи „Бранислав Нушић“, где је Милојевић дошао у сукоб мишљења са директорком. Суспендован је са образложењем да је ударио ученицу седмог разреда књигом. Како је објаснио, спуштање књиге између две седмакиње које су дремале на часу, постало је предмет радно-правног спора против вождовачке осмолетке.

(Политика)